5 veelgemaakte fouten bij het bouwen van een WordPress-website (en hoe je ze voorkomt)

Het bouwen van een WordPress-website kan eenvoudig lijken, maar zonder de juiste kennis en voorbereiding kunnen er snel fouten worden gemaakt die de prestaties van je website negatief beïnvloeden. Deze fouten kunnen je website traag maken, de gebruiksvriendelijkheid verminderen of zelfs de vindbaarheid in zoekmachines verslechteren. In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende fouten bij het bouwen van een WordPress-website en geven we praktische tips om ze te voorkomen.

1. Kiezen voor een verkeerd thema

Het WordPress-thema dat je kiest, bepaalt niet alleen hoe je website eruitziet, maar ook hoe hij presteert. Veel beginners maken de fout om een thema te kiezen puur op basis van het ontwerp, zonder te letten op de technische aspecten.

  • Probleem: Sommige thema’s bevatten overbodige functies en slecht geoptimaliseerde code, wat je website onnodig traag kan maken. Dit heeft een negatieve invloed op zowel de gebruikerservaring als je SEO-ranking.
  • Oplossing: Kies een lichtgewicht, goed geoptimaliseerd thema dat specifiek is ontworpen voor snelheid en SEO. Gratis thema’s zoals Astra of GeneratePress zijn populaire opties die snel en flexibel zijn. Controleer ook altijd of het thema regelmatig wordt bijgewerkt en compatibel is met de nieuwste WordPress-versie.

De keuze van je thema is misschien wel de belangrijkste die je maakt bij het starten van een nieuwe website en wij kiezen daarom altijd voor het betaalde thema Divi. Het bevat een erg gebruiksvriendelijk visueel bouwsysteem, is snel (helemaal wanneer Divi 5 klaar is) en krijgt hele goede ondersteuning op het gebied van problemen en beveiliging. Andere betaalde alternatieven zijn Elementor, Avada of Enfold.

2. Te veel plugins installeren

Een van de grootste voordelen van WordPress is de enorme keuze aan plugins, maar het overmatig installeren van plugins kan meer kwaad dan goed doen.

  • Probleem: Te veel plugins kunnen je website vertragen en zelfs beveiligingsproblemen veroorzaken, vooral als sommige plugins niet goed gecodeerd zijn of verouderd raken.
  • Oplossing: Installeer alleen de plugins die je echt nodig hebt en zorg ervoor dat je regelmatig ongebruikte of verouderde plugins verwijdert. Kies voor multifunctionele plugins die meerdere taken kunnen uitvoeren, zoals Yoast SEO voor zoekmachineoptimalisatie en WP Rocket voor caching en snelheidsoptimalisatie.

Installeer alleen een plugin wanneer het echt nodig is, en je niet zonder kan. Voor het activeren van Google Analytics heb je bijvoorbeeld gigantisch veel plugins, maar je kan binnen je thema vaak ook het integratie script plaatsen waardoor je dit op de meest praktische manier integreert.

3. Geen regelmatige backups maken

Veel ondernemers onderschatten het belang van regelmatige backups van hun website. Een hack, technische fout of menselijke vergissing kan ertoe leiden dat je gegevens verliest, wat een enorme impact kan hebben op je bedrijf.

  • Probleem: Zonder regelmatige backups loop je het risico om belangrijke gegevens te verliezen, en het kan veel tijd en geld kosten om alles te herstellen.
  • Oplossing: Gebruik een betrouwbare backup-oplossing zoals UpdraftPlus of Jetpack om automatische en regelmatige backups van je website te maken. Zorg ervoor dat je backups op een externe locatie opslaat, zoals in de cloud of op een aparte server, zodat je altijd toegang hebt tot je gegevens.

Wees hier op voorbereid, want voorkomen is beter dan genezen. Heb je geen backup, en gaat er iets mis? Dan is het herstellen van je website een enorme klus. Voor onze klanten is het maken van een dagelijkse backup gelukkig onderdeel van het onderhoudscontract.

4. Vergeten van beveiligingsmaatregelen

WordPress is een populair platform, maar dit maakt het ook een doelwit voor hackers. Veel ondernemers vergeten echter om hun website goed te beveiligen, wat kan leiden tot hacks, datalekken en andere beveiligingsproblemen.

  • Probleem: Een onbeveiligde website kan gemakkelijk gehackt worden, wat leidt tot reputatieschade, dataverlies en een negatief effect op je SEO.
  • Oplossing: Installeer een betrouwbare beveiligingsplugin zoals Wordfence of Sucuri. Zorg ook voor regelmatige updates van zowel WordPress zelf als alle thema’s en plugins. Gebruik daarnaast sterke wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie in voor extra beveiliging.

Door gebruik te maken van een goed thema, en geen verouderde plugins te gebruiken ben je al half op weg. Gebruik afwijkende gebruikersnamen (niet gelijk aan je domein) en vereist sterke wachtwoorden die je nergens anders gebruikt. Het lijkt misschien logisch, maar toch zie je dat het in de praktijk niet altijd gebeurt.

5. Niet optimaliseren voor snelheid

De snelheid van je website speelt een cruciale rol in de gebruikerservaring en je zoekmachinepositie. Toch wordt website-optimalisatie vaak over het hoofd gezien, wat kan leiden tot hoge bouncepercentages en lagere conversies.

  • Probleem: Een trage website zorgt ervoor dat bezoekers sneller afhaken en kan leiden tot lagere rankings in Google. Dit geldt vooral voor mobiele gebruikers, die vaak een kortere aandachtsspanne hebben.
  • Oplossing: Optimaliseer je website door gebruik te maken van caching-plugins zoals WP Rocket, en zorg ervoor dat afbeeldingen gecomprimeerd zijn. Kies ook voor een snelle en betrouwbare hostingprovider, en overweeg (als je wereldwijd bezoekers trekt) het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) zoals Cloudflare om je website wereldwijd sneller te laden.

Onze servers maken gebruik van de LiteSpeed cache methode, wat in onze ervaring één van de meest snelle (en vooral probleemloze) cache methodes is. Vind je dat je website traag laad dan kan dit meerdere oorzaken hebben, dus daarom is het belangrijk even goed te onderzoeken waar die vertraging zit. Via een snelheidstest zoals Pingdom of PageSpeed Insights kun je veel analyseren, maar perfecte scores halen is een kunst tegenwoordig dus staar je er niet op blind.

Conclusie: een website is als een fiets

Als één van je onderdelen roestig is of niet functioneert, is het lastig of zelfs gevaarlijk om te rijden. Het vermijden van deze veelgemaakte fouten bij het bouwen van je WordPress-website kan een groot verschil maken in de prestaties, veiligheid en vindbaarheid van je site. Door een goed thema te kiezen, het gebruik van plugins te beperken, regelmatig backups te maken, de beveiliging op orde te hebben en je website te optimaliseren voor snelheid, zorg je ervoor dat je website een solide basis heeft om te groeien.

Heb je hulp nodig bij het bouwen van een succesvolle WordPress-website? Neem contact met ons op! Wij helpen bedrijven in Leusden, Amersfoort en omstreken met het opzetten van professionele, veilige en snelle websites die klaar zijn voor de toekomst.