Waarom is onderhoud belangrijk voor je WordPress website?

Het hebben van een WordPress website is tegenwoordig een populaire keuze voor veel bedrijven. Maar net als bij een auto of computer, heeft een WordPress website regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Laten we even dieper ingaan op het nut van het uitvoeren van regelmatig onderhoud op je WordPress website en waarom dit essentieel is voor het succes en de veiligheid van je site.

1. Verbeterde veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om regelmatig onderhoud te doen aan je WordPress site is veiligheid. WordPress is een open-source platform, wat betekent dat de code van WordPress openlijk toegankelijk is en iedereen er gebruik van kan maken, inclusief hackers. WordPress is van zichzelf wel veilig, maar met alleen WordPress maak je niet echt een mooie website en dus kun je aparte stukjes software (plugins) en een thema toevoegen om je website meer uitgebreid te maken. Na verloop van tijd kunnen er binnen je thema en plugins kwetsbaarheden (vulnerabilities) ontstaan, die dan door middel van een update verholpen kunnen worden. Elke dag worden er duizenden nieuwe cyberdreigingen ontdekt, en door erg lang geen updates te doen loop je het risico gehackt te worden.

Regelmatig onderhoud betekent onder andere:

  • Het installeren van de nieuwste WordPress-updates.
  • Het updaten van thema’s en plugins.
  • Het installeren van beveiligingsplugins die je website beschermen tegen malware en virussen.

Zonder deze updates kan je website kwetsbaar worden voor aanvallen. Het bijwerken van je website is een van de eenvoudigste manieren om je gegevens en die van je klanten veilig te houden.

2. Snellere prestaties en betere gebruikerservaring

Niemand houdt van een trage website. Bezoekers willen dat pagina’s snel laden, anders verlaten ze je site en gaan ze naar de concurrent. Regelmatig onderhoud aan je WordPress website helpt om de snelheid en prestaties te optimaliseren. Dit doe je door bijvoorbeeld:

  • Het opschonen van je database.
  • Overbodige plugins te verwijderen.
  • Gebruikte afbeeldingen te optimaliseren.
  • De PHP versie van je server te verhogen
  • Cache goed in te stellen

Snelle laadtijden zorgen niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar hebben ook een positieve invloed op je SEO-ranking. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan snellere websites, omdat ze bezoekers een betere ervaring bieden. Zorg er altijd voor dat je website op één van de meest recente PHP versies draait, en dat er geen bugs of conflicten aanwezig zijn die de boel vertragen. Na onderhoud is het altijd verstandig even goed je website te controleren, om te garanderen dat alles nog goed werkt.

3. Voorkomen van fouten en bugs

We hadden het er net al even over. Niemand wil dat zijn website ineens niet meer functioneert of dat er foutmeldingen verschijnen. Door regelmatig onderhoud te plegen voorkom je dat er fouten en bugs ontstaan die de werking van je site kunnen verstoren. Plugins en thema’s worden regelmatig bijgewerkt door hun ontwikkelaars, en als jij die updates niet bijhoudt, kunnen er conflicten ontstaan. Plugins kunnen ook afhankelijk zijn van elkaar, waardoor het niet altijd verstandig is direct een update uit te voeren maar soms nog even te wachten. Ontwikkelaars hebben soms namelijk ook even de tijd nodig, om aanpassingen te doen aan hun plugin en alles weer “compatible” te maken.

Een goed onderhouden website heeft minder kans op downtime en technische problemen. Dit betekent dat je bezoekers altijd toegang hebben tot je website, zonder dat ze tegen problemen aanlopen.

4. Betere zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is cruciaal voor de vindbaarheid van je website. Een goed onderhouden WordPress site draagt bij aan een betere positie in zoekmachines. Google hecht veel waarde aan de snelheid, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid van een website. Regelmatig onderhoud helpt je om:

  • Oude of kapotte links op te sporen en te herstellen.
  • Nieuwe content te optimaliseren voor zoekmachines.
  • Relevante zoekwoorden bij te houden en te integreren.

Zonder regelmatig onderhoud kan je website verouderde content of gebroken links bevatten, wat je SEO-prestaties negatief beïnvloedt. Door hier regelmatig naar te kijken, zorg je ervoor dat je website blijft presteren in de zoekresultaten.

5. Back-ups: je reddingsboei bij problemen

Wat als er toch iets misgaat? Je website kan gehackt worden, een plugin kan verkeerd werken of er kan een menselijke fout worden gemaakt. Regelmatige back-ups van je website zijn een essentieel onderdeel van onderhoud. Mocht er iets misgaan, dan heb je altijd een recente versie van je website klaarstaan die je kunt herstellen.

Een goede onderhoudsstrategie zorgt ervoor dat er op vaste momenten automatische back-ups worden gemaakt. Dit geeft je gemoedsrust, wetende dat je website niet zomaar verloren kan gaan.

Conclusie

Het regelmatig onderhouden van je WordPress website is geen luxe, maar een noodzaak. Door consistent updates uit te voeren, je site te beveiligen, en de prestaties te optimaliseren, zorg je ervoor dat je website veilig, snel en gebruiksvriendelijk blijft. Dit heeft niet alleen voordelen voor je bezoekers, maar ook voor je vindbaarheid in zoekmachines.

Onderhoud kost tijd, maar de voordelen op lange termijn wegen zwaarder dan de korte inspanning. Of je nu zelf onderhoud doet of dit uitbesteedt aan een professional, zorg ervoor dat je WordPress website altijd in topconditie is.

Benieuwd wat wij allemaal doen tijdens onze maandelijkse onderhoudsronde voor al onze klanten? Kijk op onze pagina over WordPress onderhoud en mocht je interesse hebben, neem gerust contact op.